Wednesday 7 November 2012

Resepi Masakan




RESEPI KEK






Bebola Milo

60 gm mentega
60 gm gula kastor
60 gm serbuk badam atau gajus
3 sudu besar serbuk milo
Sedikit esen vanila
2 sudu besar jem (sebarang perasa)
Serbuk kek (lebihan kek yang dihancurkan) secukupnya (sebarang perasa)
Coklat urai berwarna-warni

Cara menyediakan:
1. Putar mentega dan gula sehingga berkrim.
2. Campurkan esen vanila, serbuk kek, milo, serbuk badam dan jem.
3. Gaul rata hingga menjadi doh.
4. Bulat-bulatkan dan golek ke dalam coklat urai.
5. Masukkan bebola ke dalam mangkuk-mangkuk kertas.
6. Bolehlah dihidangkan.





Kek Yogurt Strawberi

175 gm mentega
175 gm gula kastor
3 biji telur
225 gm tepung naik sendiri
2 cawan yogurt strawberi
1 sudu kecil esen strawberi
Sedikit pewarna merah

Cara menyediakan:
1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan esen strawberi dan telur satu persatu dan pukul hingga sebati.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit, berselang-seli dengan yogurt strawberi.
4. Kemudian kaupkan perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu hingga sebati.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian.
6. Bahagian pertama dimasukkan pewarna merah dan dikacau hingga sebati.
7. Manakala bahagian kedua pula dibiarkan bewarna putih.
8. Tuangkan sesenduk adunan merah jambu di tengah-tengah loyang pembakar bulat yang sudah digriskan.
9. Tuangkan pula sesenduk adunan putih ke atas adunan merah jambu.
10. Ulang dengan adunan merah jambu berselang-seli dengan adunan putih hingga habis kesemua adunan.
11. Bakar selama 35 hingga 40 minit pada suhu 160 darjah Celsius.
12. Apabila masak, sejukkan kek sebelum dihias mengikut cita rasa anda.

Kek Lapis Puding Coklat

250 gm mentega
250 gm gula kastor
5 biji telur
370 gm tepung naik sendiri
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar lemon emulco
Sedikit krim putar
Sedikit chocolate rice

Cara menyediakan:
1. Pukul mentega dengan gula higga kembang.
2. Masukkan telur, sebiji demi sebiji.
3. Masukkan tepung, susu, esen vanila dan lemon emulco.
4. Tuangkan ke dalam acuan yang siap disapu mentega dan bakar hingga masak.

Bahan-bahan untuk puding:
1 liter air
180 gm serbuk santan
250 gm tepung kastard
1 sudu besar koko
2 sudu besar coklat emulco
1 sudu besar serbuk agar-agar

Cara menyediakan:
1. Masak semua bahan di atas api hingga ia menjadi pekat.
2. Biarkan ia sejuk seketika.
3. Potong kek kepada tiga lapisan.
4. Lapiskan setiap lapisan kek dengan puding sehingga proses ini habis.
5. Sapukan krim putar yang telah dipukul atau krim mentega di keseluruhan kek.
6. Taburkan pula dengan chocolate rice.

Kek Pisang Kurma
200 gm mentega
1/2 cawan gula kastor
4 biji telur

2 biji pisang embun - dilecek
2 cawan tepung naik sendiri - diayak
2 sudu besar susu
Sedikit esen vanila
2 biji kurma - dipotong halus

Cara menyediakan:
1. Pukul gula dan mentega hingga kembang.
2. Masukkan telur, sebiji demi sebiji sambil dipukul hingga sebati.
3. Masukkan sebahagian tepung dan diikuti pisang lecek.
4. Gaul bahan-bahan ini perlahan-lahan.
5. Masukkan sebahagian lagi tepung dan kurma.
6. Gaul hingga kesemua bahan bercampur.
7. Akhir sekali, masukkan susu dan esen vanila.
8. Gaul kesemua bahan hingga rata.
9. Masukkan adunan ke dalam acuan panjang yang dialas kertas surih dan disapu mentega.
10. Bakar sehingga masak













RESEPI LAUK-PAUK














Daging Dendeng Hitam Manis
400 gm daging lembu
15 tangkai cili kering - dikisar halus
10 ulas bawang merah - dikisar halus

4 ulas bawang putih - dikisar halus
2 sm halia - dikisar halus
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk ketumbar
2 sm lengkuas - ditumbuk
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar gula
2 sudu besar asam jawa - diambil airnya
Garam secukup rasa
Sedikit minyak

Cara menyediakan:

1. Potong daging dan basuh.
2. Rebus daging hingga empuk.
3. Kemudian, asingkan air rebusannya dan ketepikan
4. Potong daging kecil-kecil.
5. Menggunakan batu lesung, tumbuk daging sekeping demi sekeping.
6. Panaskan minyak di dalam kuali.
7. Tumis bahan-bahan kisar bersama serbuk jintan putih, serbuk jintan manis, serbuk ketumbar dan lengkuas.
8. Kacau sebati.
9. Masukkan daging serta sedikit air rebusan daging.
10. Masukkan kicap pekat. Biarkan sehingga kuah menjadi pekat.
11. Barulah dimasukkan air asam jawa, gula dan garam.
12. Kacau sebati.
13. Apabila kuah menjadi pekat semula. Bolehlah diangkat.





Ayam Percik Bersos Mangga
1.2 kg ayam - dipotong dua dan dibersihkan

Bahan-bahan A:

(kesemua bahan ini dikisar halus)
150 gm bawang merah
50 gm bawang putih
2 gm serbuk kunyit
50 gm cili kering
100 gm cili merah
5 gm serai
10 gm halia
5 gm jintan manis
5 gm jintan putih
5 gm ketumbar
Garam secukup rasa

Bahan-bahan B:
(untuk sos mangga)
500 ml jus mangga
1 biji mangga masak - diracik halus
5 tangkai cili padi - dihiris halus
5 ulas bawang merah - dihiris
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Cara menyediakan:
1. Perap ayam dengan bahan-bahan A lebih kurang satu jam.
2. Setelah diperap, bakar ayam tadi hingga masak.
3. Campurkan kesemua bahan B (sos mangga) ke dalam periuk.
4. Didihkan bahan-bahan tadi sehingga pekat.
5. Akhir sekali, setelah ayam masak, tuangkan sos mangga ke atas ayam bakar itu.
6. Siap untuk dihidangkan.







Ikan Sos Plum
1 ekor ikan kerapu - sederhana besar
1 keping nanas - dadu
1 labu bawang besar - hiris

3 ulas bawang putih - cincang
Sedikit hirisan halia
Tepung beras secukupnya
1 biji putih telur
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Bahan Perap:

1 sudu kecil serbuk lada sulah
Garam secukup rasa

Bahan Perasa:

2 sudu besar sos plum
2 sudu besar sos tomato
1 gelas air
1 sudu besar sos cili

Cara Menyediakan:

1. Bersihkan ikan dan keluarkan tulang besarnya. Kelar isi ikan dan perap dengan bahan-bahan perap 15 minit.
2. Celupkan isi ikan ke dalam putih telur, golek dalam tepung beras dan goreng hingga kuning. Ketepikan.
3. Pijarkan dua sudu besar minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia hingga kuning. Campurkan bahan perasa dan kacau hingga mendidih, tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng ikan.









Rendang Sotong Ketupat
1 kg sotong saiz besar atau sederhana - jangan dipotong
3 sudu besar rempah kari
3 cawan santan pekat

1 keping asam gelugur
Garam dan cula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan Kisar:

8 tangkai cili kering
6 tangkai cili padi
3 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
2 batang serai
2 cm halia
Bahan Pulut:
200 gm pulut
1 1/2 cawan santan pekat
Sedikit garam

Cara Menyediakan:

1. Untuk pulut, rendam pulut semalaman, kemudian campurkan pulut bersama santan dan garam.
2. Kukus pulut sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
3. Sementara itu, panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga wangi.
4. Masukkan rempah kari dan asam gelugur, biar hingga wangi.
5. Masukkan santan pekat, biar mendidih dan pecah minyak.
6. Perisakan dengan garam dan gula.
7. Setelah kuah pekat, masukkan sotong yang telah disumbat dengan pulut.
8. Biarkan sehingga sotong masak, barulah diangkat dan dihidangkan.








Udang Goreng Mentega

500 gm udang saiz sedang - dibersihkan dan dibelah belakang
2 sudu besar mentega
6 tangkai cili padi

2 biji kuning telur
1 tangkai daun kari
2 labu bawang besar - dimayang
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar serbuk santan
Garam, gula dan serbuk lada sulah secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara menyediakan:
1. Satukan tepung jagung, tepung kastard, garam dan sedikit serbuk lada sulah. Ketepikan sedikit lada sulah untuk digunakan kemudian.
2. Kacau hingga sebati. Masukkan udang lalu digaul hingga rata.
3. Panaskan minyak dan goreng udang hingga kekuningan.
4. Angkat dan tuskan.
5. Sementara itu, cairkan mentega dalam kuali.
6. Masukkan kuning telur sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga masak.
7. Masukkan bawang, daun kari, udang yang digoreng tadi, cili padi serta santan serbuk.
8. Kacau hingga rata dan masukkan garam, gula dan lebihan serbuk lada sulah.
9. Kacau lagi hingga rata.
10. Angkat dan hidangkan panas-panas.












RESEPI PUDING



Puding Roti Pelangi


* 4 keping roti
* 2 biji telur
* 1/2 cawan susu pekat
* 170ml susu cair
* 8gm serbuk agar2 (1 sudu besar)
* 1/2 cawan gula
* 2 sb butter/marjerin dicairkan
* 3 1/2 cawan air (guna cwn biasa 230ml)
* pewarna merah, hijau dan kuning (terpulang nak letak warna apa2)

Cara membuatnya:

  1. Didihkan 3 cwn air, serbuk agar2 dan gula kedalam periuk.
  2. Blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan kedalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih..matikan api.
  4. Bahagikan kepada 3 bhgn, satu bahagian warna kuning, satu bahagian warna hijau dan satu bahagian lagi warna merah.
  5. Kacau cepat2 dan sebati,pastikan setiap adunan sekata.
  6. Tuang kedalam loyang secara berselang seli...sesenduk demi sesenduk, sesenduk warna kuning, sesenduk warna hijau dan sesenduk warna merah, ulang sehingga habis..(ketika melapis hendaklah dgn cepat sbb puding nie, mudah sejuk dan membeku...
  7. Bila siap, bolehlah disimpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam dan enak dimakan ketika sejuk. 





Puding Tembikai

Bahan-Bahan:(loyang 8 inci, kalau guna 7 inc lagi cantik)
  • 1 paket agar2 serbuk tanpa warna/plain (dalam 15gm) (sy gn agar2 serbuk 10g)
  • 2 keping roti gardenia *
  • 6 cawan air (4cwn air)
  • 1 1/2 cawan gula (1/2 cwn gula)
  • 1/2 tin susu pekat (1/2 cwn susu pekat) *
  • 1 cawan susu cair (sy tambah) *
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • cincau dipotong kecil>> yg ni gantikan bijan hitam
  • sedikit pewarna hijau /merah 
Cara-Cara:
  1. Masak agar2 bersama gula dan air.Hingga agar2 dan gula hancur.
  2. Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan.Masukkan susu cair,roti dan susu pekat manis.Blend halus
  3. Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
  4. Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai)sy gn 1cwn.Biar keras sedikit.
  5. Pastu sedikit lagi warna asal(sy gn 3/4cwn), curahkan di atas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit
  6. Adunan selebihnya diwarnakan merah, curahkan diatas lapisan putih/warna asal tadi. Taburkan potongan cincau tadi sebagai biji tembikai. Biar sejuk.Simpan ke dalam peti sejuk.







Puding Kentang


Bahan-bahan ( loyang 9 x 9 )

  • 1 peket agar2
  • 4-5 biji kentang sederhana besar
  • 2 biji telur
  • 1 tin susu cair
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 sudu teh garam
  • 1 1/2 cawan gula...kalau mau manis tambah lg, klu xmau manis kurangkan gula
  • 5 cawan air

Cara-cara

  1. Kupas kentang, kemudian potong 4, pas2 rebus. Bila dah empuk, tutup api, tos dan ketepikan.
  2. Masak agar2 dgn 5 cwn air hingga hancur. Masukkan gula, kacau hingga hancur.
  3. Sementara itu, masukkan kentang, telur, santan pekat, susu cair, esen vanila n garam ke dalam blender. Blend hingga hancur.
  4. Masukkan kentang yg diblend tadi ke dalam agar2 tadi sambil dikacau di atas api yg kecil.
  5. Kacau la dalam 2 - 3 minit. pas tu tutup api, tuang puding ke dalam loyang n sejukkan. Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk.
  6. Boleh taruk pewarna klu x nk yg plain je...saya slalu taruk mcm2 warna....caranya sy senggengkn (tinggikan sebelah) loyang. pas2 amik 2-3 senduk puding, tuang dlm loyang. pas2 amik lg 2-3 senduk puding taruk warna merah, tuang puding ke dasar loyang yg senget tu...teruskan dgn warna lain lak..wat sampai abis...pas2 ratakan loyang tu, pas2 lorek la supaya nmpk bercorak.
  7. Selamat mencuba...:)













No comments:

Post a Comment